Hypotheek aanvragen met een studieschuld

Dit zijn de gevolgen als de hypotheekrente stijgt

Bij het afstuderen is er in de meeste gevallen sprake van een studieschuld. Vaak wordt er gesuggereerd dat de kans op een hypotheek hierdoor enorm afneemt. Maar niets is minder waar. Ook met een studieschuld kan een starter gewoon in aanmerking komen voor een hypotheek.

Maximale hypotheek
Bij het bereken van de maximale hypotheek wordt er door de geldverstrekker gekeken naar de maandelijkse lasten en het inkomen van de starter. Hoe hoger de maandelijkse lasten zijn hoe lager de maximale hypotheek zal uitvallen. Bij een hoge studieschuld kan er dus minder geleend worden. De maandelijkse lasten van de studieschuld verlagen immers het inkomen. Een hogere maximale hypotheek zal financieel niet haalbaar zijn.

Oorspronkelijke schuld
Bij het bereken van de maximale hypotheek wordt er door de geldverstrekker enkel gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld. Delen die zijn afgelost worden niet meegerekend. Dit klinkt heel krom maar heeft ergens ook een stukje logica. Geldverstrekkers kijken namelijk niet alleen naar de schulden die open staan maar vooral naar de maandelijkse lasten. Over de studieschuld wordt maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing betaald. Dit bedrag verlaagd het inkomen en is hierdoor voor de geldverstrekker van belang.

Maatregelen
Om een zo’n gunstig mogelijke hypotheek af te kunnen sluiten is het verstandig een aantal maatregelen te treffen voordat de hypotheek aangevraagd wordt. Een aantal voorbeelden:

 • Studieschuld aflossen
  Op deze manier heeft de studieschuld geen invloed op de maximale hypotheek.
 • Extra aflossen op de studieschuld
  Door het extra aflossen op de studieschuld worden de maandelijkse lasten verlaagd en kan de starter in aanmerking komen voor een hogere maximale hypotheek.
 • Studieschuld verzwijgen (dit wordt niet aangeraden)
  De studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR en moet dus door de starter zelf aan de geldverstrekker vermeld worden. Wanneer dit niet gebeurd kan de starter in aanmerking komen voor een hogere maximale hypotheek maar loopt ook het risico dat de rechten van de Nationale Hypotheek Garantie komen te vervallen.
 • null
  100% onafhankelijk
 • null
  altijd de voordeligste aanbieder
 • null
  bespaar duizenden euro’s
 • null
  online & telefonisch advies