Hypotheekadvies

Hypotheekadvies bij het afsluiten van een hypotheek

Sinds 2013 moet er bij het afsluiten van een hypotheek of bij het aanpassen van de lopende hypotheek een bedrag aan de hypotheekadviseur betaald worden. Voorheen werd dit tegelijkertijd met de hypotheek betaald waardoor de kosten voor het hypotheekadvies onzichtbaar waren. Tegenwoordig zijn deze prijzen wel zichtbaar en kunnen de prijzen en diensten flink uiteen lopen.

Onafhankelijke advies vs. afhankelijk advies
Over het algemeen kan een afhankelijke adviseur bij bijvoorbeeld een bank een goedkoper hypotheekadvies geven. Dit komt voornamelijk omdat de afhankelijke adviseur enkel een hypotheek van dezelfde bank kan aanbieden. Aan deze hypotheek wordt bij het afsluiten ook verdient. De onafhankelijk adviseur heeft een breder aanbod aan hypotheekverstrekkers en kan hierdoor de hypotheek met de laagste hypotheekrente aanbieden. De huiseigenaar is hierdoor op langere termijn alsnog goedkoper uit.

Dienstverleningsdocument
Een hypotheekadviseur is verplicht om aan de toekomstige huiseigenaar te vermelden wat hij voor de huiseigenaar kan beteken en wat dat gaat kosten. Dit staat allemaal vermeld in het dienstverleningsdocument. Aan de hand van dit document kunnen verschillende adviseurs eenvoudig vergeleken worden en weet de toekomstige huiseigenaar direct waarop hij kan rekenen.

Verplichtingen
Een hypotheekadviseur heeft een verplichtingen aan de toekomstige huiseigenaar. Wanneer er tijdens de looptijd van de hypotheek ingrijpende veranderingen doorgevoerd worden is de hypotheekadviseur verplicht de huiseigenaar hierover in te lichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verandering van de rentevaste periode.

 • null
  100% onafhankelijk
 • null
  altijd de voordeligste aanbieder
 • null
  bespaar duizenden euro’s
 • null
  online & telefonisch advies