maximale hypotheek berekenen huis

De voor en nadelen van oversluiten

Oversluiten van een hypotheek naar een andere hypotheek is aantrekkelijk voor huisbezitters als de nieuwe hypotheekverstrekker een goedkopere hypotheek kan aanbieden. Bij het oversluiten van een hypotheek moet er natuurlijk wel gekeken worden naar de voor en de eventuele nadelen. Door deze tegen elkaar af te wegen kan er de beste keuze gemaakt worden.

Voordelen
De voornaamste reden dat huisbezitters hun hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker is dat de maandelijkse lasten een stuk lager uitvallen. De nieuwe hypotheekverstrekker hanteert vaak een lagere hypotheekrente. Ook kan de hypotheek bij het oversluiten aangepast worden. Er kan gekozen worden voor een hogere hypotheek of voor een andere hypotheekvorm. Zo kan er uiteindelijk een hypotheek afgesloten worden die beter bij de huisbezitter past.

Nadelen
Naast de voordelen moet er in sommige gevallen ook rekening gehouden worden met een aantal nadelen. Een aantal van deze op een rij:

 • Doordat er vroegtijdig afgelost wordt moet er een boeterente aan de geldverstrekker worden betaald.
 • Deze boeterente kan meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek, de rente die de huisbezitter hierover betaald is niet fiscaal aftrekbaar.
 • Er wordt feitelijk een nieuwe hypotheek afgesloten. De notariskosten en overige afsluitingskosten moeten opnieuw betaald worden.
 • Doordat er minder rente betaald wordt, door een lagere hypotheekrente, neemt het belastingvoordeel af.

Voordelig?
Oversluiten is niet voor iedereen en ook niet in iedere situatie voordelig. De voor en nadelen moeten op elkaar afgewogen worden. Ook moet er rekening gehouden met de bijkomende kosten. Er wordt namelijk een nieuwe hypotheek afgesloten waardoor onder andere de advieskosten en notariskosten opnieuw betaald moeten worden.

 • null
  100% onafhankelijk
 • null
  altijd de voordeligste aanbieder
 • null
  bespaar duizenden euro’s
 • null
  online & telefonisch advies